Eric Vrijsen

Nee, Geert Wilders, het verlies van de PVV is echt niet te wijten aan een ‘lage opkomst’

Door Eric Vrijsen - 23 mei 2014

Geert Wilders zoekt de verklaring van zijn nederlaag in een lage opkomst. Maar er is meer aan de hand: Wilders heeft in de aanloop naar de verkiezingen zijn hand overspeeld en heeft zich ongeloofwaardig gemaakt.

Het ziet er sterk naar uit dat Geert Wilders de grote verliezer is van de Europese verkiezingen. Op basis van een exit-poll erkende de PVV-leider donderdagavond al zijn verlies. De PVV moet waarschijnlijk twee van de vijf zetels inleveren, terwijl Wilders op winst had gerekend.

Hij zoekt de verklaring in de lage opkomst. Maar bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement was de opkomst iets lager. Toen behaalde de PVV wel een overwinning en eindigde ze als grootste partij.

Racisme

Hoe is het verlies dan te verklaren? De samenwerking met het Front National van Marine Le Pen en andere extreem-rechtse partijen doet Wilders geen goed. Rondom deze partijen hangt – ondanks bezweringen van het tegendeel door Le Pen – nog altijd een zweem van antisemitisme en racisme.

Tot voor kort wilde Wilders niets met deze partijen te maken hebben. Plotseling begon hij er toch mee te flirten, want als partijen uit minstens zeven landen één fractie vormen, krijgen ze een forse subsidie van het europarlement.

Voor Wilders is dat een manier om de financiële nood te bestrijden, maar zijn kiezers zijn daar niet van gediend.

Partijkas

Wilders heeft het altijd over nationale belangen. Zo’n samenwerking om de partijkas te vullen, staat nogal haaks op zijn retoriek. Zijn geloofwaardigheid heeft eronder geleden.

Ook de ‘minder, minder, minder’-uitspraken van Wilders dreunen na. Enquêtes wijzen uit dat 43 procent van de Nederlanders het eigenlijk met hem eens is: er zijn genoeg Marokkanen. Maar iets anders is of je daarmee aanhangers moet opjuinen. Daarvan schrikken kiezers nogal.

Orgel

Wilders heeft in de maanden voor de verkiezingen een grens overschreden. Hij voerde een roekeloze oppositie en ging – zelfs voor zijn doen – veel te vol op het orgel.

Het idee dat de PVV ooit nog kan meeregeren in Nederland is volledig verstookt. Wilders hoopte zijn aanhangers met rabiate taal te mobiliseren, maar bereikte het tegendeel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.