Eric Vrijsen

Het ‘moestuinsocialisme’ van Jetta Klijnsma is zo slecht nog niet

Door Eric Vrijsen - 23 juni 2014

Staatssecretaris Jetta Klijnsma pleitte voor wat meer zelfredzaamheid bij gepensioneerden – en dat heeft ze geweten. Maar haar redenering is eigenlijk heel logisch.

Nou zegt Jetta Klijnsma (PvdA) eindelijk iets verstandigs, wordt ze aan alle kanten bekritiseerd, bespot en gehekeld.

De staatssecretaris van Sociale Zaken, die dus over de pensioenen gaat, merkte in een kranteninterview op dat mensen ook eens naar alternatieve vormen van oudedagsvoorziening zouden moeten kijken. ‘Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op.’

Sperziebonen

Terecht punt. Op het platteland is het niet ongebruikelijk, zo’n moestuintje.  Als je er tijd voor hebt, en dat hebben gepensioneerden, is het een gezonde en voordelige bezigheid om je eigen aardappels en sperziebonen te telen.

Je haalt er natuurlijk geen volledig inkomen uit – dat beweerde Klijnsma ook niet – maar het helpt wel.

Desondanks wil de SP er absoluut niet van weten en spreekt laatdunkend over Klijnsma’s ‘Partij van de Aardbei’. Volgens het CDA is de bewindsvrouw ‘de weg kwijt’. Klijnsma’s eigen partijvoorzitter Hans Spekman sabelde haar neer: ‘Stom.’

Zwakke schakel

Klijnsma worstelt zich door Kamerdebatten en is een zwakke schakel in de PvdA-bewindsliedenploeg, maar zij pleit terecht voor enige zelfredzaamheid van burgers. Niet alle heil kan van de gemeenschap komen.

De staat kan eenvoudig niet ieders koopkracht tot in lengte van jaren beschermen. Het ‘moestuinsocialisme’ van Jetta Klijnsma is zo slecht nog niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.