Eric Vrijsen

Loslippige Linda heeft de schijn tegen in zaak-Van Woerkom

Door Eric Vrijsen - 28 juni 2014

Loslippige Linda is geschorst vanwege lekken in de zaak-Van Woerkom. De bewijsvoering tegen Linda Voortman is mager, maar het GroenLinks-Kamerlid heeft de schijn tegen.

GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik heeft Voortman zelf geschorst, anders had het Presidium van de Tweede Kamer de maatregel wel getroffen.

Mager

De bewijsvoering tegen Linda Voortman is mager. Zij mocht – net als alle Kamerleden – het lijstje van kandidaten naar de functie van Nationale Ombudsman inzien.

Zij vertelde naderhand ‘in de fractie’ welke namen op dat lijstje stonden. Daarmee is zij nog niet degene die een aantal namen doorgaf aan de media. Dat kan ook iemand anders hebben gedaan.

Schijn

Maar Voortman heeft de schijn tegen, want zij was een van degenen die het VVD’er Guido van Woerkom onmogelijk maakten ombudsman te worden.

Van Woerkom had ooit iets stouts gezegd over Marokkaanse taxichauffeurs, maar daarvoor meteen excuses aangeboden. De parlementaire sollicitatiecommissie begon er niet over. Maar eenmaal in beeld als toekomstig ombudsman, begonnen actiegroepen en linkse Kamerleden hem via de media te beschadigen als racist en zakkenvuller. De Kamer stemde desondanks voor de benoeming, maar Van Woerkom trok zich aangeslagen terug.

Schandpaal

‘Trial by media,’ heet dat tegenwoordig. Een samenspel van politiek en journalistiek nagelt je aan de schandpaal en je kunt je niet verdedigen. Wie geschoren wordt, moet stilzitten. Vervolgens trekken politici een vroom gezicht en verklaren ‘dat deze affaire alleen maar verliezers kent’.

Klopt, want een capabel persoon denkt voortaan wel drie keer na voor hij of zij in zo’n reptielenhuis gaat solliciteren.  Voor je het weet, hangen ze je op grond van iets onbenulligs aan de hoogste boom. De politieke publiciteit is als een hongerig beest dat zomaar mensen verslindt. Loslippige Linda kan er inmiddels ook over meepraten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.