Eric Vrijsen

Nederlands Guantánamo Bay voor teruggekeerde jihadi’s is enige optie

Door Eric Vrijsen - 20 juni 2014

Een jihadi is bij terugkomst een ‘tijdbom’, zeggen de geheime diensten. Ook in Nederland is een keiharde aanpak de enige manier om bloedbaden te voorkomen.

De angst voor terrorisme leeft plotseling weer op in Nederland en daarmee ontstaat opnieuw debat over de gewenste aanpak. PVV-leider Geert Wilders nam deze week het voortouw met een ‘tienpuntenplan tegen jihadstrijders’.

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma pleit vrijdag in de Volkskrant voor het strafbaar stellen van zelfs het voorbereiden van jihadreizen naar Syrië of Irak. Het ronselen van jihadi’s is al strafbaar.

Marokko

VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Justitie werkt aan een nieuwe wet waardoor terugkerende jihadi’s hun Nederlandse nationaliteit zullen verliezen en, zeg maar, naar Marokko kunnen worden uitgewezen.

Zeker honderd Nederlandse jongelui vechten in Syrië aan de zijde van de soennitische ISIS-terroristen, die nu ook in Irak hun wrede praktijken ten uitvoer brengen. Bij terugkeer in Nederland zullen ze hun gevechtservaringen, trauma’s en frustraties concretiseren in geweld tegen Nederlanders.

Brussel

Elke jihadi is volgens de geheime diensten een ‘tijdbom’ – zoals de Franse jihadi die vorige maand bij een synagoge in Brussel een bloedbad aanrichtte.

Justitie zal er uiteindelijk niet aan ontkomen om deze ‘veteranen’ preventief op te sluiten. Zo ontstaat een Nederlandse versie van Guantánamo Bay. De PvdA waarschuwt daar nog tegen, maar op den duur zal ook deze partij moeten meegaan in de trend van een keiharde aanpak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.