Gerry van der List

Wilders is niet verantwoordelijk voor antisemitisme oude Le Pen

Door Gerry van der List - 10 juni 2014

Jean-Marie Le Pen heeft opzien gebaard met een onversneden antisemitische uitspraak. Maar uit het programma van zijn partij, Front National, spreekt geen racisme. En de Europese bondgenoot, de PVV, heeft een schoon blazoen.

Het is nog altijd speculeren over de oorzaken van de verrassende nederlaag van de PVV bij de Europese verkiezingen.

Waar lag de electorale achteruitgang vooral aan? De ruzies en leegloop bij de partij, de omstreden roep om minder Marokkanen, een gering enthousiasme voor een kruistocht tegen de Europese Unie? Moeilijk te zeggen.

Vrienden

Evenmin duidelijk is in hoeverre de samenwerking van de PVV met andere Europese partijen de keus van kiezers heeft beïnvloed.

Het besluit van PVV-leider Geert Wilders een bondgenootschap aan te gaan met rechtse groeperingen als het Franse Front National is in elk geval fel gekritiseerd. De PvdA meende zelfs een site te moeten openen met kwalijke uitspraken van de ‘vrienden van Wilders’.

Schokkend

Een uitspraak van Jean-Marie Le Pen is koren op de molen van de critici. De oprichter van Front National gaf afgelopen weekend uiting aan zijn afkeer van de Joodse zanger Patrick Bruel door op te merken dat ‘we volgende keer voor hem een oven (zullen) bouwen’.

Dit is een schokkende verwijzing naar de Holocaust. Zulke antisemitische ideeën kennen we alleen van oude nationaal-socialisten. En van nogal wat imams in het Midden-Oosten natuurlijk.

Mao

De weerzinwekkende uitlating van Le Pen brengt vanzelf het Front National en – enigszins – de PVV in diskrediet. Maar minstens twee dingen moeten worden bedacht.

Allereerst heeft de leider van het Front National, Marine Le Pen, zich direct gedistantieerd van de opmerking van haar vader. Uit het partijprogramma spreekt geen racisme of antisemitisme. Het is goed mogelijk dat een partij zich structureel in positieve zin ontwikkelt. SP-voorman Emile Roemer dweept ook niet meer zoals voorgangers met de Chinese massamoordenaar Mao Zedong.

Blazoen

Wilders heeft eveneens netjes afstand genomen van de aanval op Bruel door deze ‘walgelijk’ te noemen. Een goede kwalificatie. De PVV-leider is natuurlijk niet verantwoordelijk voor het antisemitisme van een bejaarde Fransman.

Zelf heeft de PVV een schoon blazoen als het gaat om antisemitisme. De partij staat bovendien pal achter Israël. Wat van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken helaas niet altijd kan worden gezegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.