René van Rijckevorsel

Goed dat premier Mark Rutte wél zijn kalmte behield in crisis rond MH17

Door René van Rijckevorsel - 23 juli 2014

Na de het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines klonk al snel de roep om een hard optreden van premier Mark Rutte. Gelukkig hield Rutte het hoofd koel.

Een vliegtuig met bijna tweehonderd Nederlanders neergehaald door een stelletje bezopen boerenkinkels die je eerder verwacht in de sprookjes van Grimm dan in de digitale 21ste eeuw?

Stuur commando’s! Pak de daders! Zet de Russische ambassadeur uit! Veroordeel Poetin!

Natuurlijk hadden velen de onmiddellijke neiging om terug te slaan na de ongelooflijke beschieting van het toestel van Malaysia Airlines met 298 inzittenden boven Oost-Oekraïne. Zeker toen de lichamen maar niet werden geborgen.

Koel

Maar premier Mark Rutte (VVD) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) beheersten hun woede en hielden het hoofd gelukkig koel.

Ondanks de vreselijkste verwensingen op sociale media, websites en in binnen- en buitenlandse kranten bleef het duo ‘zak hooi’ en ‘Facebook Frans’ vertrouwen op diplomatie.

Zij meden de vuist op tafel, in de wetenschap dat die averechts zou werken bij de separatisten en de Russische president Vladimir Poetin.

Juiste keuzes

De uitkomst is dat de meeste lichamen netjes door de lokale ‘boertjes’ zijn geborgen en via Charkov onderweg zijn naar Nederland. De zwarte dozen zijn inmiddels in handen van onafhankelijke autoriteiten.

De krant die de afgelopen dagen het hardste inhakte op Mark Rutte (De Telegraaf) moest vanochtend op de voorpagina toegeven dat de eigen lezers oordelen dat Rutte de juiste keuzes heeft gemaakt. Eerst de lichamen terug, dan onderzoek en dan pas maatregelen.

Zo is het.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.