Eric Vrijsen

Zijlstra drukt met oproep tot denivelleren de PvdA verder in de hoek

Door Eric Vrijsen - 10 juli 2014

Als het aan Halbe Zijlstra ligt, is het ‘nivelleerfeest’ voorbij. In Elsevier bepleit de VVD-fractievoorzitter lastenverlichting voor de hoogste inkomensgroepen. Het zal hem door coalitiepartner PvdA niet in dank worden afgenomen.

Tot afgrijzen van coalitiepartner VVD, juichte PvdA-voorzitter Hans Spekman anderhalf jaar geleden het inkomensbeleid van het kabinet-Rutte II toe: ‘Nivelleren is een feest.’

Het heeft even geduurd, maar nu neemt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra revanche. In het zomernummer van Elsevier zegt hij: ‘Met liefde schuift de VVD geld naar lastenverlichting en dan vooral voor degenen die in de voorbije periode het zwaarst werden getroffen door hogere lasten.’

Dat zijn de hoogste inkomensgroepen, dus gaat het kabinet denivelleren. Zijlstra heeft ‘de motor van de economie’ op het oog.

‘Het zijn de mensen die hard werken, die succes hebben, die durven te investeren. (…) Top! We gaan je belonen.’ Hij durft het net niet hardop te zeggen, maar het komt er wel op neer: rijken eerst!

In de hoek

In eerdere interviews betoogde Zijlstra dat de taks op vermogen niet omhoog mag, zoals de linkse partijen willen. Ook bepleitte hij een lastenverlichting die in 2015 of 2016 moet ingaan, en niet pas in verkiezingsjaar 2017, zoals VVD-premier Mark Rutte suggereert.

Zo drukt Zijlstra elke keer de PvdA iets verder in de hoek. Ook het thema van de belastinghervorming – afgelopen weken op sterk water gezet, wegens onverenigbare doelstellingen van VVD en PvdA – vlamt weer op.

2.134 euro

Zijlstra wil af van de inkomstentoeslagen die de fiscus aan miljoenen Nederlanders uitkeert. Gezinnen met vader en moeder in de bijstand, ontvangen dankzij die toeslagen een inkomen dat kan oplopen tot 2.134 euro netto per maand.

Fijntjes wijst Zijlstra erop dat deze mensen met thuis op de bank zitten, meer verdienen dan de hardwerkende PvdA-stemmers, zoals daar zijn de ‘politieagenten en verpleegsters’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.