Syp Wynia

Niets groeit in Nederland, behalve de ontwikkelingshulp

Door Syp Wynia - 28 augustus 2014

Nederland was al een van de gulste gevers ter wereld, maar verhoogt de ontwikkelingshulp nog eens extra, alleen omdat boekhoudregels zijn veranderd. Welkom in Absurdistan

Er staan Nederland per 1 januari stevige bezuinigingen te wachten, vooral op de zorg. De economie groeit niet of nauwelijks.

Nederlanders gaan er volgend jaar niet of niet noemenswaardig op vooruit. Maar de uitgaven voor ontwikkelingshulp worden wel fors verhoogd.

Sponsors

Het is werkelijk zo absurd als het klinkt. De Nederlandse staat is al een halve eeuw een van de grootste sponsors van de Derde Wereld. Nederland geeft naar verhouding ook twee keer zoveel weg als Duitsland.

Ook na een recente korting behoort Nederland nog steeds tot de wereldtop als het gaat om deze goedgeefsheid.

Toch hebben het kabinet-Rutte en de regeringspartijen VVD, PvdA plus de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP de Nederlandse ontwikkelingshulp voor volgend jaar nog eens fors verhoogd. Het was ongeveer 4,5 miljard euro en daar komt nog minstens 375 miljoen bij.

Drugs

De rechtvaardiging voor het laten stijgen van de hulp maakt het zo mogelijk nog absurder. Binnen de Europese Unie zijn namelijk nieuwe regels uitgevaardigd, waardoor het nationaal inkomen op papier met 3 procent groeit. Illegale handel, zoals in drugs, wordt nu bijvoorbeeld ook bij het nationaal inkomen geteld.

Ons eigen Centraal Bureau voor de Statistiek heeft daarnaast nog wat extra economische activiteit ontdekt, omdat het bureau de beschikking heeft gekregen over extra statistieken. Daardoor gaat het nationaal inkomen op papier met nog eens 4,5 procent omhoog. Opgeteld stijgt het papieren nationaal inkomen zo met 7,5 procent.

Afspraak

En omdat het kabinet-Rutte – of, beter gezegd: de partijen die het kabinet op de been houden – wenst vast te houden aan de koppeling van de ontwikkelingshulp aan het nationaal inkomen vliegt dus ook de ontwikkelingshulp met 7,5 procent omhoog.

De regeer- en gedoogpartijen beroepen zich op de fictie dat het hier een internationale ‘verplichting’ betreft. In de praktijk is er buiten Nederland echter nauwelijks een land dat zich aan deze ‘afspraak’ houdt.

In werkelijkheid wordt Nederland dus niet of nauwelijks rijker. Maar we worden wel armer, omdat we meer geld naar Afrika brengen om de enige reden dat we onze boekhoudregels hebben veranderd. Wie het begrijpt mag het zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.