Eric Vrijsen

Begrijpelijk dat het kabinet treuzelt met inzet F-16’s tegen IS

Door Eric Vrijsen - 22 september 2014

België doet mee, Frankrijk is zelfs al aan het bombarderen. Maar de strijd tegen Islamitische Staat gaat jaren duren. Logisch dat het kabinet eerst de mogelijke scenario’s plus de gevaren in kaart wil brengen.

Nietsdoen is geen optie als het gaat om de bestrijding van de islamitische koppensnellers in Irak en Syrië. Dat vinden VVD, PvdA en de meeste oppositiepartijen.

Maar het kabinet treuzelt met het uitsturen van F-16’s. Deels omdat nog onduidelijk is welke rol Nederland kan spelen in de internationale coalitie van bereidwilligen. Daarover vergaderen de bondgenoten onder auspiciën van het Southern Command van de Verenigde Staten in Tampa, Florida.

Cruciaal

Nederland zal worden gevraagd F-16’s te sturen – vooral omdat de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan ruime ervaring heeft opgedaan met anti-terrorisme-operaties. Daarnaast kan Nederland ook worden gevraagd om commandotroepen in te zetten. Het vergaren van betrouwbare inlichtingen is cruciaal in de strijd tegen het bloeddorstige kalifaat.

Het kabinet treuzelt ook vanwege de volkenrechtelijke besognes. De PvdA wil eigenlijk geen militaire operaties zonder mandaat van de Verenigde Naties, al hield Diederik Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof de deur op een kier. Het volkenrecht staat ook humanitaire interventies toe zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad, bijvoorbeeld om volkerenmoord te voorkomen.

Escaleren

België heeft al besloten F-16’s in te zetten. Frankrijk is al aan het bombarderen. Dit betekent niet dat het kabinet-Rutte II een modderfiguur slaat door zijn aarzelende besluitvorming. De strijd tegen Islamitische Staat gaat jaren duren. Voordat Nederland zich in deze oorlog stort, moet ook worden bekeken volgens welke scenario’s het conflict kan escaleren.

Bovendien moet het kabinet er rekening mee houden dat reli-fanaten zich gerechtigd voelen wraak te nemen met terroristische aanslagen op Nederland. De bijdrage in de strijd tegen Al-Qa’ida en de Taliban in Afghanistan heeft niet geleid tot terroristische represailles in Nederland. Maar in het geval van IS is dat een reëel gevaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.