Eric Vrijsen

De linkse partijen zijn helemaal de weg kwijt

Door Eric Vrijsen - 18 september 2014

Amper twee jaar geleden leek er een volksfrontregering onder leiding van Emile Roemer aan te komen. Maar nu vraag je je af: is er nog wel een serieuze linkse partij?

Is er eigenlijk nog een linkse partij? Emile Roemer (SP) stond gisteren te schutteren tijdens het belangrijkste Kamerdebat van het jaar. Holle woorden zonder financiële onderbouwing.

Diederik Samsom (PvdA) duwde hem kopje onder, maar ja: de PvdA staat op 11 zetels in de peilingen. Onder die omstandigheden zou de SP moeten floreren, maar Roemer is armoe.

Erudiete opa

Met zo’n tegenstander op links en met populaire bewindslieden als Frans Timmermans, Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem, is het onbegrijpelijk dat de populariteit van de PvdA steeds verder wegzakt.

GroenLinks dan? Bram van Ojik deed het gisteren prima als erudiete opa, maar hij mist in dit soort debatten het noodzakelijke killersinstinct. Het wachten is op een nieuwe Paul Rosenmöller bij GroenLinks (Jesse Klaver?) en een nieuwe Jan Marijnissen bij de SP (wellicht zijn dochter Lilian, vakbondsleider bij de FNV?).

Medelijden

Linkse kiezers vinden nergens onderdak en schuilen volgens onderzoek bij D66 en CDA. Zelfs de PVV trekt ontevreden PvdA-kiezers. Opvallend was gisteren hoe VVD’er Halbe Zijlstra linkse thema s verdedigde, bijvoorbeeld een half miljard extra noodhulp voor arme landen en het principe van een oplopende fiscale heffing op particuliere vermogens. De VVD heeft gewoon medelijden met de PvdA.

Links is de weg kwijt en daardoor voltrekken de vinnigste woordenwisselingen zich tussen middenpartijen D66 en CDA. VVD-premier Mark Rutte kan in zijn antwoord vandaag alles bezweren met zalvende woorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.