René van Rijckevorsel

Met nieuwe regels voor au pairs lost kabinet probleem op dat niet bestaat

Door René van Rijckevorsel - 15 september 2014

De nieuwe regels van het kabinet voor au pairs in een gastgezin slaan als een tang op een varken. Tweede Kamer moet bezwaar aantekenen tegen deze bizarre maatregelen.

Het kabinet heeft een oplossing gevonden voor een probleem dat niet bestaat. Au pairs mogen vanaf juli 2015 nog maximaal 20 uur per week werken en hoogstens 4 uur per dag. Bovendien moeten au pairs voortaan verplicht Nederlands leren.

Dat hebben staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) aangekondigd.

Regels

Au pairs komen doorgaans voor een periode van één jaar naar Nederland. Meestal betreft het jonge vrouwen die op deze manier iets meer van de wereld kunnen zien dan hun geboorteland. Zij komen meestal hier via een bemiddelingsbureau dat toeziet of de gastgezinnen zich houden aan de bestaande regels.

Een au pair mag nu maximaal 8 uur per dag werken, met een maximum van 30 uur per week. De licht huishoudelijke taken worden in overleg met het gastgezin verdeeld.

Geld

De voordelen van een au pair boven opvang zijn groot. Een au pair kost gezinnen minder geld (zo’n 340 euro per maand) dan de – ook vaak door de overheid gesubsidieerde – opvang. Bovendien zijn de kinderen in hun veilige thuisomgeving beter af.

Als de Tweede Kamer akkoord gaat met de nieuwe betuttelende regels van het kabinet, zal het voor veel gezinnen een stuk onaantrekkelijker worden om een au pair in huis te nemen. Zeker voor gezinnen met kleine kinderen die nog niet naar school gaan, voor wie twintig uur toezicht per week onvoldoende is.

Kosten

Gevolg is dat deze ouders hun kinderen moeten onderbrengen bij een crèche, wat hen én de overheid, die de opvang subsidieert, op extra kosten jaagt. Ook zal het ertoe leiden dat moeders vaker zullen besluiten om thuis te blijven en niet te gaan werken. Hoezo zet het kabinet zich in voor vrouwenemancipatie?

En waarom verplicht Nederlands leren als je maar één jaar in Nederland woont? Idioot.

Kortom: de nieuwe regels voor au pairs slaan als een tang op een varken. VVD, D66 en CDA hebben al bezwaar aangetekend tegen de nieuwe maatregelen. De rest van de Tweede Kamer moet zich daar bij aansluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.