Gerry van der List

De sharia is erg, maar een echte democratie verbiedt geen partijen

Door Gerry van der List - 28 november 2014

CDA, VVD en SGP willen shariapartijen ontbinden. Een draconische maatregel, gebaseerd op het gevaarlijke idee dat een democratie versterkt kan en moet worden door andersdenkenden de mond te snoeren.

De SGP wil de doodstraf invoeren, discrimineert homo’s en vrouwen en belijdt het absoluut gezag van Gods Woord over alle terreinen van het leven.

Dit zijn standpunten die haaks staan op wat weldenkend Nederland beschaafd acht. Er is dan ook weleens gepleit voor een verbod van de SGP. Gelukkig is dat er nooit van gekomen. Een echte democratie tolereert afwijkende standpunten.

Grondrecht

De SGP is echter wel voor een verbod van andere partijen, namelijk de shariapartijen. Dit bleek deze week uit een motie die mede is ondertekend door CDA en – curieus genoeg – de VVD.

De christen-democraten hebben al vaker laten merken vrijheid van meningsuiting niet zo belangrijk te vinden, maar nu willen dus ook de liberalen dit grondrecht opofferen ten behoeve van de strijd tegen de islam.

Elementair

Het hoeft geen betoog dat invoering van de islamitische wet zeer onwenselijk is. Zodra zich de barbaarse praktijken voordoen die voortvloeien uit de sharia, dient dan ook te worden ingegrepen.

Maar dit doet niets af aan het fundamentele recht om een verandering van de wet te bepleiten in islamitische richting. Of in welke richting dan ook. De PVV zegt voor vrijheid te zijn, maar wil moslims wel bepaalde elementaire rechten ontzeggen. Het is jammer dat andere partijen nu dit slechte voorbeeld volgen door op te roepen tot een draconische maatregel als het ontbinden van een politieke groepering.

Zwaktebod

Islamitische zeden en gewoonten vormen een probleem voor een liberale democratie. Dit is een onaangenaam feit waarvoor te lang de ogen zijn gesloten.

Maar het onderkennen van het probleem dreigt nu te leiden tot paniekerige reacties. Een verbod op shariapartijen lijkt een krachtige maatregel ter vergroting van de weerbaarheid van de democratie. Maar dat is het niet. Het is een angstig zwaktebod, gebaseerd op het gevaarlijke idee dat een democratie versterkt kan en moet worden door andersdenkenden de mond te snoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.