Eric Vrijsen

Na 18 maart: onregeerbaar zal het land niet worden, wel ingewikkelder

Door Eric Vrijsen - 27 februari 2015

De verkiezingssfeer wordt vooral bepaald door bozige stemming in het land. Voor een meerderheid in Tweede en Eerste ­Kamer zijn na de Provinciale Statenverkiezingen waarschijnlijk zes partijen nodig. Gevolg: nog meer compromissen en onnavolgbare politiek.

Politici voeren al verhitte debatten, maar de kiezers ­lopen nog niet warm. De campagne voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart komt traag op gang.

In elke provincie zijn er wel een paar heikele thema’s, maar deze verkiezingen draaien om televisiedebatten, landelijke thema’s en de overlevingskansen van het kabinet-Rutte II.

Zes partijen

Premier Mark Rutte (VVD) maakte er bij voorbaat een soort referendum over zijn kabinet van. Met als voorlopig resultaat dat ontevreden VVD- en PvdA-kiezers naar D66 vluchten. De trend is opnieuw: grote partijen worden kleiner en kleine partijen worden middelgroot. Nederland wordt echt geen onregeerbaar land, maar voor een meerderheid in Tweede en Eerste ­Kamer zijn straks waarschijnlijk zes partijen nodig.

Nog meer compromissen en onnavolgbare politiek.

Politieke leiders durven steeds meer te beloven, omdat ze – o paradox – weten dat ze straks steeds minder kunnen waarmaken. ­Democratie is een Griekse uitvinding, maar dit betekent nog niet dat het Binnenhof qua electorale mooipraterij Alexis Tsipras van Syriza naar de kroon moet steken.

Spelverdeler

De stemming in het land is bozig. In Groningen voelen inwoners zich bedrogen omdat de risico’s van aardgaswinning altijd werden weggewuifd. Elders leeft een soortgelijke argwaan jegens de klasse van politieke managers.

D66 maakt zich op voor de rol van spelverdeler op het Binnenhof. Alexander Pechtold eist, in ruil van het overeind houden van Rutte II, belastingverlaging. Prima, maar is iedereen dan vergeten hoe D66 en CDA in 2010 het voortouw namen bij een reeks ‘ombuigingen’ die neerkwamen op lastenverhogingen?

D66 hielp naderhand ook Rutte II om de crisis op de belastingbetaler af te wentelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.