Eric Vrijsen

‘Wakker het antisemitisme niet aan en maak geen ruzie met de VVD’

Door Eric Vrijsen - 04 februari 2015

Het Joodse netwerk van de PvdA bestaat als een geruisloos telefooncircuit rondom prominenten als Lodewijk Asscher en Job Cohen. Het PvdA-congres wilde antisemitisme niet aanwakkeren én VVD blij houden.

‘Het is niet anti-Israël, maar pro-mensenrechten,’ zegt Clara Legêne (62). Ze is muziekdocent, koordirigent, oud-raadslid en al jaren druk met de Palestijnse zaak. ‘In 1974 spraken de Verenigde Naties zich uit voor Palestina en het is – potdomme – nog niet geregeld.’

Tegengas

Maar ‘het tij begint te keren’ en aan de vooravond van het laatste PvdA-congres ging ze vanuit haar partijafdeling Etten-Leur aan de slag. In het e-mailoverleg tussen afgevaardigden oogstte ze bijval. Slechts een enkeling gaf emotioneel tegengas: juist nu Franse Joden vluchten, moet je Israël helpen!

En de partijtop? Legêne: ‘Er is geen Joods netwerk meer in de PvdA.’ Wel belde partijfunctionaris Pieter Paul Slikker. Hij vroeg de motie ietsje te mogen aanpassen. Als de partijgenoten in Kamer en kabinet wat ruimte werd gegund, kon het partijbestuur de motie aanbevelen.

Legêne stemde toe: ‘Je kunt Bert Koenders niet verplichten dit dinsdag a.s. om 10 voor 4 te regelen.’

Hamerslag

Wat de partijmedewerker precies veranderde, kan Legêne zich niet meer heugen. Feit is dat het congres in Utrecht aan het eind van de tweede dag een reeks moties bij hamerslag aannam. Legêne was toen al ‘totaal gaar’ van het PvdA-congresseren terug naar Etten-Leur vertrokken.

In de wandelgangen wees een vriend van Israël de veranderingen in de tekst aan. Tussen allerlei kritiek op Israël, stond ineens ook ‘aanslagen op onschuldige Israëlische burgers’. En aan het slot moest Nederland de Palestijnse staat niet meer meteen erkennen, maar ‘actief nastreven’.

Het Joodse netwerk bestaat als een geruisloos telefooncircuit rondom prominenten als Lodewijk Asscher, Ed van Thijn, Jacques Monasch, Felix Rottenberg en Job Cohen. Dit keer werkte ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken mee. De argumenten: wakker het antisemitisme niet aan en maak geen ruzie met de VVD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.