politiek

Co Verdaas in uitgelekte e-mail: ik ben geen graaier

Door Jeroen Langelaar - 10 december 2012

PvdA’er Co Verdaas heeft in een e-mail aan collega’s en vrienden tekst en uitleg gegeven over de declaratieaffaire waardoor hij vorige week aftrad als staatssecretaris.

‘Je kunt me dom of stom of onhandig noemen en met die kwalificaties heb ik dan ook geen moeite,’ schrijft Verdaas in een e-mail die in bezit is van RTL Nieuws.

‘Maar het was geen opzettelijke fraude of zelfverrijking, terwijl dat wel het beeld is dat in de media overheerst.’

Dubieus declaratiegedrag
Verdaas trad vorige week af vanwege dubieus declaratiegedrag in zijn functie als gedeputeerde in Gelderland. Over de woonplaats van de staatssecretaris was veel onduidelijkheid.

Zo zou hij niet in Nijmegen wonen, zoals het provinciereglement voorschrijft, maar in het Overijsselse Zwolle. Verdaas trad af na een maand en een dag in functie te zijn geweest.

Hij zegt zelf dat zijn foute declaraties niets met graaien te maken hadden, maar met onhandigheid en onzorgvuldigheid, ‘maar wel met de intentie het goede te doen’.

Hoge prijs
‘Ik maakte een fout en betaal daarvoor een hoge prijs. De beeldvorming die daar nu overheen komt, doet zeer,’ aldus de PvdA’er.

Verdaas hekelt de berichtgeving. ‘Het is voor de media blijkbaar moeilijk om uit te leggen dat iemand verkeerd declareerde, maar er zelf niet beter van werd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.