politiek

Dijsselbloem: meevaller inzetten voor begrotingstekort

Door Shari Deira - 20 december 2012

Het kabinet kan volgend jaar waarschijnlijk toch voldoen aan de norm van 3 procent begrotingstekort van de Europese Unie (EU). Daarvoor wordt niet extra bezuinigd maar gebruikt het kabinet de meevaller van de telecomveiling.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Hevormingen

Dijsselbloem zegt dat de meevaller ervoor kan zorgen dat het begrotingstekort toch onder de EU-norm komt. Of dat echt zo is, wordt pas in het voorjaar duidelijk. De minister denkt overigens dat de Europese Commissie bij haar beoordeling kijkt naar de hervormingen die Nederland wil doorvoeren. Daarover is eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) ‘buitengewoon positief’.

Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort volgend jaar ondanks verregaande bezuinigingen uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product. Om te zorgen dat het tekort toch onder de 3 procent komt, moet het zo’n 2 miljard euro extra bezuinigen.

Met de verkoop van de frequenties voor de nieuwe 4G-internetverbinding haalde het kabinet vorige week 3,8 miljard euro op. Dat is dus voldoende om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot onder de 3 procent.

Voorjaar

Dijsselbloem spreekt tegen dat het kabinet de economie ‘kapot bezuinigt’ zoals de oppositie en CPB-directeur Coen Teulings suggereren.

Het negatieve effect die de bezuinigingen hebben op de economie is volgens Dijsselbloem beperkt. VVD-Kamerlid Mark Harber zei eerder vandaag dat zijn partij vasthoudt aan de begrotingsnorm van Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.