politiek

Frans Weekers in het nauw vanwege relatie Van Rey

Door Servaas van der Laan - 18 december 2012

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet uitleg geven over zijn relatie met de van corruptie verdachte ex-wethouder en -senator Jos van Rey. De omstreden Roermondse voormalige wethouder sponsorde de verkiezingscampagne van Weekers en de Tweede Kamer wil weten of daar gunsten tegenover hebben gestaan.

Van Rey liet in september op zijn kosten een billboard plaatsen langs de A73 bij Roermond met een grote foto van Weekers en de tekst ‘Stem Limburgs’.

Toen Weekers in september door NRC Handelsblad werd geconfronteerd met het nieuws dat Van Rey de geldschieter was, reageerde een woordvoerder dat de staatssecretaris ‘echt niet allemaal bij kan houden’ wie zijn campagne sponsort.

Leugen

In november moest Weekers toegeven dat hij hier in september niet eerlijk over is geweest en dat hij wel wist dat Van Rey de sponsor was.

Volgens Weekers was het billboard onderdeel van verkiezingscampagne van de VVD in Roermond. Hij verwijt zichzelf alleen dat hij niet heeft doorgevraagd over Van Rey.

Oppositie

De oppositie vreest dat Weekers tegenprestaties heeft geleverd voor de sponsoring. In de uitzending van Nieuwsuur was maandagavond te zien hoe Weekers tegen meerdere adviezen in het kantoor van de Belastingdienst niet van Roermond naar Venlo liet verhuizen.

Ook zou hij Van Rey hebben geholpen met een persoonlijk belastingprobleem. Weekers ontkent dat.

Onschuldig

Weekers zal dinsdag aan de Kamer zijn precieze relatie met Van Rey moeten toelichten.

De staatssecretaris zegt niets verkeerd te hebben gedaan. ‘Mijn geweten is schoon, anders zou ik deze functie niet kunnen vervullen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.