politiek

Haagse pers vindt Samsom de politicus van het jaar

Door Arne Hankel - 16 december 2012

De parlementaire pers heeft PvdA-leider Diederik Samsom gekozen tot politicus van het jaar 2012. Dat werd zondag bekendgemaakt op Radio 1. Samsom won van CDA’er Jan Kees de Jager en van premier Mark Rutte (VVD).

De Haagse journalisten typeren Samsom als een ‘politicus met een goede acceleratie’ en een ‘comeback-kid’.

Talent
Rutte was de afgelopen twee jaar de politicus van het jaar.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) werd uitgeroepen tot het politieke talent van 2012. Volgens het juryrapport heeft zij ‘ondanks een fout bij de weigerambtenaren’, bewezen een goed Kamerlid te zijn, en een veelbelovend minister.

Peiling De Hond
Ook in een peiling van Maurice de Hond werd Samsom zondag de politicus van het jaar. Hij verwierf 23 procent van de stemmen.

PVV-leider Geert Wilders en voormalig CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jagereindigden gedeeld tweede met 11 procent. Dan volgen SP-leider Emile Roemer (8 procent) en premier en VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold (beiden 5 procent).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.