politiek

Halbe Zijlstra waarschuwt voor verder nivelleren

Door Eric Vrijsen - 19 december 2012

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra kondigt voor volgend jaar nieuwe bezuinigingen aan en een nieuwe nivelleringsronde. Dat zegt Zijlstra vandaag in een interview in het kerstnummer van Elsevier. ‘Nivelleren is niet ons ding, maar het moet.’

Door de tegenvallende economie moet het kabinet begin 2013 besluiten tot een nieuwe ronde van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Zijlstra noemt geen getallen, maar vrijwel iedereen in Den Haag rekent erop dat nog eens 4 of 5 miljard euro zal moeten worden gevonden bovenop de 16 miljard bezuinigingen die VVD en PvdA in hun Regeerakkoord afspraken. De VVD-achterban kwam daartegen in opstand, omdat vooral bovenmodale inkomens koopkracht inleveren.

Lagere inkomens ontzien

De VVD kan zich opmaken voor een nieuwe rebellie in de gelederen, want het kabinet Rutte II zal de inkomensverschillen weer kleiner maken. Zijlstra zegt in Elsevier: ‘Op een gegeven moment kun je bij de mensen aan de onderkant niet nog meer snijden. Dat houdt gewoon op.’

De hogere inkomens moeten inleveren om de lagere inkomens te ontzien. ‘Dat hebben wij met de PvdA zo afgesproken. Bij de nieuwe bezuinigingsronde dragen de hogere inkomens dus opnieuw proportioneel bij.’

Inleveren

Als de hogere inkomens evenredig worden getroffen, zullen – in de uitleg van Zijlstra – bij vier miljard euro extra bezuinigingen de mensen met een jaarsalaris van 70.000 bruto niet 4, maar 5 procent inleveren. Dat is een kwart meer dan het koopkrachtverlies door toedoen van het Regeerakkoord van VVD en PvdA.

Zijlstra belooft wel dat het kabinet ‘de nivelleringsdruk niet nog eens extra zal verzwaren’. Dat laatste zou extra scheve belastingtarieven betekenen. Het kabinet zoekt het tot nog toe in belastingkortingen die verminderen naarmate het inkomen stijgt.

Verhofstadt

In hetzelfde interview spreekt Zijlstra over de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie wil worden. Hij lobbyt ook in Den Haag.

Zijlstra voelt weinig voor de federalist Verhofstadt. ‘De VVD gelooft niet in een federaal Europa. Wij willen niet met Verhofstadt aan het roer die kant op. Wij steunen zijn programma niet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.