politiek

‘Illegaliteit strafbaar stellen is niet verstandig’

Door Shari Deira - 30 december 2012

Het zou niet verstandig zijn als het kabinet illegaliteit strafbaar gaat stellen. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). De gemeente Amsterdam gelooft niet in de strafbaarheid van illegalen.

Dat zei Van der Laan zondag in televisieprogramma Buitenhof. ‘Ik geloof niet dat dat een hele verstandige maatregel is.’

Kreet

Amsterdam zou zich wel aan de wet houden als illegaliteit echt strafbaar wordt. De burgemeester van Amsterdam vindt dat hij wel een mening mag geven over het onderwerp omdat zijn stad ‘een paar duizend’ illegalen telt.

Van der Laan wijst erop dat hij altijd moet nadenken over de volgens hem populistische kreet ‘Geen mens is illegaal’. ‘Gewoon als principe, dat mensen van zichzelf niet illegaal kunnen zijn. Daar moet je heel goed over nadenken.’

Dokter

De gemeente Amsterdam gelooft niet in de strafbaarheid van illegalen omdat deze groep dan bijvoorbeeld niet meer naar de dokter zou durven. ‘Het is misschien ook een verkeerde kijkrichting: kan een mens strafbaar zijn doordat hij ergens is?’

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Immigratie) denkt dat illegaliteit onaantrekkelijker wordt als het strafbaar is en hoopt op een ‘verdrijvingseffect’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.