politiek

Kabinet-Rutte II: geen bijzondere status voor Israël

Door Jeroen Langelaar - 19 december 2012

In tegenstelling tot het kabinet-Rutte I voelt de huidige regering er niets voor om specifiek met Israël de banden te versterken. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) wil dat de benadering van de Joodse staat en van de Palestijnse Autoriteit ‘compleet evenwichtig’ wordt.

Dit zei de PvdA-minister woensdag tijdens een begrotingsdebat in de Tweede Kamer.

Fora

Het kabinet wil bilaterale fora opzetten met zowel de Palestijnen als Israël. De oprichting van een Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad, zoals voorgesteld onder het kabinet-Rutte I, is daarmee van de baan.

Onder de vorige regering werd in het bijzonder de band met Israël aangehaald. ‘Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël,’ stond in het vorige Regeerakkoord. Deze zin was vooral te danken aan de invloed van de PVV.

Publieke opinie

Nu wil Timmermans de relatie met beide partners ‘gelijkmatig’ naar een hoger plan tillen. Hij trekt dit beleid zo ver door dat wanneer iets bij de ene partij niet lukt, het ook bij de ander niet doorgaat.

Met deze stap volgt de regering de publieke opinie in Nederland, die zich steeds meer tegen Israël keert. Volgens een opiniepeiling uit 1967 stond 67 procent van de Nederlanders achter Israël. In 2009 steunde nog maar 23 procent van de Nederlanders de Joodse staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.