politiek

Lubbers: Verhagen sloot alternatief voor PVV uit

Door Shari Deira - 23 december 2012

Voormalig CDA-leider Maxime Verhagen weigerde bij de formatie van het kabinet-Rutte I te kijken naar alternatieven voor de samenwerking met PVV. Een coalitie met VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie werd geweigerd door de CDA-top.

Dat gebeurde nadat Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink waren afgehaakt, zegt oud-premier Ruud Lubbers zondag in televisieprogramma Buitenhof. Hij was in 2010 informateur.

Onvrede

Toen Hirsch Ballin en Klink afhaakten, vond Lubbers dat een andere coalitie moest worden onderzocht. Hij zag een gedoogconstructie met de PVV niet meer zitten. ‘Dit wordt niks,’ heeft Lubbers destijds tegen de top van de christendemocraten gezegd.

Volgens Lubbers wilde Verhagen de onderhandelingen met de PVV voortzetten. Zelfs nadat een aanzienlijk aantal CDA’ers zijn onvrede hierover had uitgesproken.

‘Verhagen heeft doorgezet. Hij noemde het later een feest van de democratie omdat er een meerderheid was, maar een aanzienlijk aantal mensen zei toen al dat het fout zou gaan,’ zegt Lubbers.

Scheiding

De woorden van Lubbers lijken niet te stroken met het interview van Maxime Verhagen van zaterdag. Hij zou tot het laatst hebben geprobeerd Hirsch Ballin in het kabinet te krijgen.

Verhagen zegt wel dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt wat betreft samenwerking met de PVV. ‘Ik heb niet voorzien dat een scheiding tussen regering en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.