politiek

Minister Asscher: extra bezuinigen wanneer dat nodig is

Door Servaas van der Laan - 29 december 2012

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil dat Nederland zich houdt aan de afspraak om het begrotingstekort niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te laten komen. Extra bezuinigingen zal het kabinet volgens de minister dan ook niet uit de weg gaan.

Dat zegt de vicepremier zaterdag in De Telegraaf.

‘Ik vind het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet een kwestie van: nu even niet’, zegt Asscher. Hiermee is de PvdA’er de eerste minister die in het openbaar toegeeft dat extra bezuinigingen een reële optie zijn.

Europa

Minister van Financiën en Asschers partijgenoot Jeroen Dijsselbloem zei deze week juist nog dat de Europese begrotingsregels mogelijk worden versoepeld vanwege de economische malaise in de eurozone.

Asscher zegt niets te voelen voor versoepeling en pleit voor een strenge begrotingsdiscipline: ‘als je het over vertrouwen hebt, dan gaat het ook over je schulden afbetalen. We moeten zorgen dat de staatsschuld niet veel groter wordt.’

3 procent

Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort volgend jaar ondanks verregaande bezuinigingen uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product.

Dijsselbloem zei dat de meevaller uit de verkoop van 4g-frequenties zal worden ingezet om het tekort te drukken.

Bezuinigingen

Dat het kabinet mogelijk nog meer gaat bezuinigen is geen geheim. In een interview met Elsevier zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dat ‘iedereen er op rekent’ dat bovenop de 16 miljard nog eens 4 tot 5 miljard zal moeten worden bezuinigd.

Omdat de lage inkomens een nieuwe bezuinigingsronde niet kunnen dragen, zal de lastenverzwaring op het bord van de mensen met hogere inkomens komen. Doordat de lage inkomens worden ontzien, ligt een verdere nivellering voor de hand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.