politiek

Ministerraad stemt definitief in met ‘Maurowet’

21 december 2012

De ministerraad heeft het kinderpardon definitief goedgekeurd. uitgeprocedeerde asielzoekers zoals Mauro Manuel krijgen een verblijfsvergunning.

In de laatste ministerraad van dit jaar werd besloten dat er een pardon komt voor asielkinderen die voor hun achttiende verjaardag minimaal vijf jaar in Nederland woonden.

Ook familieleden van die kinderen maken nu aanspraak op een verblijfsvergunning.

Criteria

Dat er een kinderpardon zou komen, was al vastgelegd in het Regeerakkoord. Nu zijn ook de definitieve criteria vastgelegd.

Volgens staatssecretaris vam Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) moet de nieuwe regeling voorkomen dat er in het vervolg publieke discussies ontstaan zoals over Mauro.

Instanties kunnen straks objectief toetsen of een kind aan de voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen.

Mauro

In oktober vorig jaar kwam de Angolese asielzoeker Mauro in het nieuws toen hij werd uitgeprocedeerd omdat hij achttien was geworden.

Er was veel kritiek op de uitzetting omdat Mauro al sinds 2003 bij een pleeggezin in Nederland verbleef. Naar aanleiding van de zaak dienden Diederik Samsom (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) een wetsvoorstel in, dat is uitgemond in het kinderpardon. Mogelijk profiteren zo’n achthonderd kinderen en hun families van de nieuwe regeling.

 

 

De ministerraad heeft het kinderpardon definitief goedgekeurd. uitgeprocedeerde asielzoekers zoals Mauro Manuel

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.