politiek

Oppositie wil opheldering over uitspraken Zijlstra

Door Servaas van der Laan - 19 december 2012

De oppositie zal het debat over de najaarsnota donderdag aangrijpen om het kabinet aan de tand te voelen over een mogelijke extra bezuinigingsronde en bijkomende nivellering. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kondigde deze week in Elsevier nieuwe bezuinigingen aan en sloot daarbij verdere nivellering niet uit.

Dat blijkt uit een rondgang van elsevier.nl langs de oppositiepartijen.

Het CDA zegt een voorstel te ondersteunen van PVV-Kamerlid Teun van Dijck om het kabinet donderdag over de geplande bezuinigingen te ondervragen.

Lastenverzwaring

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en woordvoerder financiën van die partij vreest een verdere lastenverzwaring omdat het kabinet zich aan de Europese 3-procentsnorm wil houden.

‘De huidige bezuinigingen en nivellering zijn eigenlijk al een stap te ver,’ zegt Van Hijum.

Kritisch

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees zal donderdag kritisch zijn over mogelijke wijzigingen in de Voorjaarsnota. De partij wil weten hoe het kabinet de Europese norm zal interpreteren nu duidelijk is geworden dat het begrotingstekort volgend jaar hoger zal uitvallen dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

Ook vraagt D66 zich af of de miljardenmeevaller uit de verkoop van 4G-frequenties door de Europese Commissie zal worden meegewogen in de begrotingseis.

Verdere bezuinigingen zijn door een tegenvallende economie noodzakelijk,’ zegt Zijlstra deze week in Elsevier. Mogelijk gaat het om nog eens 4 tot 5 miljard euro aan lastenverzwaring bovenop de 16 miljard aan bezuinigingen uit het Regeerakkoord.

Die lastenverzwaringen zullen vrijwel zeker bij de hogere inkomens terechtkomen. ‘Op een gegeven moment kun je bij de mensen aan de onderkant niet nog meer snijden. Dat houdt gewoon op,’ zegt Zijlstra.

Nivellering

Woensdag nam de VVD met een statement op de eigen website afstand van de woorden van VVD-fractievoorzitter Zijlstra over een verdere nivellering. Een woordvoerder van D66 noemde die draai ‘op zijn minst opmerkelijk’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilde woensdag nog niet speculeren over extra bezuinigingen. ‘Die afweging maakt het kabinet pas in het voorjaar, op basis van de dan actuele CBS-ramingen,’ zei de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.