politiek

PvdA’er Sharon Dijksma beëdigd als nieuwe staatssecretaris

Door Arne Hankel - 18 december 2012

PvdA-politicus Sharon Dijksma is dinsdag door koningin Beatrix beëdigd als de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Dijksma vervangt haar partijgenoot Co Verdaas, die eerder deze maand aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde.

Dijksma gaat zich net als Verdaas vooral bezighouden met landbouw en natuur.

Jongste Kamerlid

Dijksma, geboren in Groningen op 16 april 1971, loopt al lang mee in de Haagse politiek. Dijksma kwam in 1994 in de Tweede Kamer. Ze was toen het jongste Kamerlid ooit.

Daarvoor was ze voorzitter van de Jonge Socialisten. Van 2004 tot 2007 was Dijksma vicefractievoorzitter en in die functie de rechterhand van toenmalig PvdA-partijleider Wouter Bos.

Burgemeester Nijmegen

In 2007 werd ze staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Balkenende-IV. Ze hield zich onder meer bezig met het taal- en rekenonderwijs en met een hervorming van de kinderopvang.

Dit jaar probeerde ze burgemeester van Nijmegen te worden. Die functie ging naar CDA’er Hubert Bruls. Ze nam afscheid van de Tweede Kamer omdat ze meer tijd aan haar gezin wilde besteden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.