politiek

Samsom bezorgd over verzet tegen bezuinigingen

Door Jeroen Langelaar - 22 december 2012

PvdA-fractieleider Diederik Samsom was tijdens de formatie bezorgd over het verzet dat de bezuinigingen zouden gaan oproepen. Hij vroeg zich weleens af of een nog te vormen kabinet de rit wel uit zou uitzitten. ‘Ik vrees wel eens dat we over een jaar zeggen: het was mooi, jammer dat het over is.’

Samsom deed zijn uitspraken op 19 oktober tegen NRC Handelsblad, die ze zaterdag heeft gepubliceerd.

‘Ik heb wakker gelegen van de vraag: houd je vol of niet? Want er moeten nog twintig van zulke moeilijke maatregelen door. Als dit al niet lukt.’

Onmacht

Inmiddels zegt Samsom over deze twijfels heen te zijn. Nederland kan volgens de PvdA’er niet zonder de hervorminigen die hij met de VVD heeft afgesproken.

‘Na tien jaar van eerst ontkenning en daarna onmacht, moeten we Nederland nu klaar maken voor een nieuwe realiteit. Dit decennium hebben we nog, anders stormen we de afgrond in. We moeten de maatschappij voorbereiden op lagere groei, een vergrijzende bevolking, klimaatverandering en de energiecrisis.’

Hij denkt dat Nederland in zwaarder weer zit dan de bevolking en politici willen toegeven. ‘We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo en is onze en samenleving aan grondiger herziening toe dan mensen tot nu toe dachten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.