politiek

Samsom: we gaan bevoegdheden overdragen aan Europa

Door Arne Hankel - 19 december 2012

PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat Nederland bevoegdheden gaat overgedragen aan Europa. ‘We gaan het doen, we doen het al,’ zei Samsom dinsdag in het tv-programma Pauw & Witteman.

Volgens Samsom heeft dat te maken met ‘het eerlijke verhaal’ van zijn partij. ‘Laten we dat gewoon vertellen aan elkaar, dat helpt in elk geval,’ zei Samsom.

In hetzelfde programma zei Samsom dat premier Mark Rutte (VVD) en hij te weinig hebben uitgestraald dat het ‘een ongelofelijk vervelend Regeerakkoord’ is. Doordat ze zo trots waren dat ze de moeilijke klus zo snel hadden geklaard, werd er volgens hem geen nadruk gelegd op alle harde maatregelen.

Zorgpremie

Na de presentatie van het akkoord ontstond al snel grote commotie over het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijke te maken. Vooral de VVD had daar moeite mee.

Het Regeerakkoord werd daarom al na enkele weken aangepast.

Kritiek CDA

Voormalig CDA-minister Gerd Leers had bij het tv-programma kritiek op het CDA. Hij zei dat zijn partij bij de verkiezingen te veel vernieuwing heeft doorgevoerd in zijn kandidatenlijst. Daardoor stonden er te weinig herkenbare gezichten op de lijst, bijvoorbeeld uit Limburg.

Leers is er wel van overtuigd dat het CDA, dat bij de verkiezingen het laagste zetelaantal ooit haalde, weer weet terug te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.