politiek

Twee PVV-Kamerleden in opspraak vanwege verleden

Door Shari Deira - 12 december 2012

PVV-leider Geert Wilders is al geconfronteerd met vragen over twee Kamerleden van de nieuwe PVV-fractie. Over het verleden van één Kamerlid is Wilders gewaarschuwd maar de partijleider besloot geen actie te ondernemen.

Dat bericht NRC Handelsblad woensdag. Het gaat om de pas aangetreden Kamerleden Machiel de Graaf en Reinette Klever.

Verzoek

De Graaf vervulde in de periode 2010 tot september dit jaar liefst drie functies. Hij was fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad en in de Eerste Kamer en werkte daarnaast drie dagen per week als beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden.

Twee parlementariërs voor wie hij werkte zeggen tegen de krant dat De Graaf zelden of nooit beschikbaar was. Zij weigerden dan ook in te gaan op een verzoek om het werk van De Graaf te beoordelen.

De Graaf ontving tot aan de verkiezingen drie salarissen. Eerder werd onthuld dat de Haagse PVV-fractie klachten over de verkeerssituatie in de stad moest verzinnen en toen dit bekend was, het verwijderen van e-mails. De Graaf zou daar persoonlijk de hand in hebben.

Vermogen

Verder blijkt dat PVV-Kamerlid Reinette Klever geen vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten om te mogen werken als vermogensbeheerder. Dit terwijl zij volgens haar officiële opgave sinds 2004 actief is als vermogensbeheerder.

Er was eerder veel te doen om PVV-Kamerleden. De in opspraak geraakte Kamerleden mochten niet terugkeren in de fractie. Wilders heeft gezegd dat hij zijn Kamerleden dit keer beter zou screenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.