politiek

VVD: hogere straf jongeren bij meer overtredingen

Door Shari Deira - 19 december 2012

Als het aan de VVD ligt, worden ook jongeren die zich schuldig maken aan diverse overtredingen zwaarder gestraft. Nu is dat alleen voor volwassenen het geval. Verder wil de partij dat minderjarigen een hogere straf krijgen voor geweld tegen hulpverleners.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt tegen nu.nl dat zij het vreemd vindt dat jongeren niet net als volwassenen strenger worden gestraft als zij meermalen in de fout gaan.

‘Als een veertienjarige op een scooter door rood licht gaat en vervolgens een voetganger aanrijdt, zijn dat drie overtredingen,’ zegt Van der Burg. ‘In plaats van alleen voor de zwaarste overtreding te straffen, moet die strafmaat nog met een derde worden verhoogd.

 

Hulpverleners

Van der Burg wijst naar de rellen in Haren eerder dit jaar. Veel jongeren daar maakten zich schuldig aan diverse misdrijven. ‘Als je misdaden en misdrijven stapelt, mag je ook een stapeling van straffen verwachten. Zeker jongeren moeten leren waar de grens ligt.’

De VVD wil verder dat geweld van de jeugd tegenover hulpverleners strenger wordt aangepakt. Het Openbaar Ministerie mag in die gevallen al een drie keer zo hoge straf eisen maar uit onderzoek blijkt dat dat in de praktijk nauwelijks wordt gedaan.

De Stichting Hulp voor Hulpverleners roept Nederlanders op geweld tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw te filmen. Voorzitter Rick Franx zegt dat de pakkans van daders dan flink stijgt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.