politiek

VVD wil ‘weglekken’ bijstandsgeld in buitenland voorkomen

Door Shari Deira - 11 december 2012

Als het aan de VVD ligt, worden de regels voor uitkeringen op de zogeheten BES-eilanden aangescherpt en wordt een bijstandsuitkering stopgezet als een Nederlander in het buitenland gevangen zit. De partij wil voorkomen dat geld op deze manier ‘weglekt’.

Dat zegt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen dinsdag tegen nu.nl. De Tweede Kamer debatteert deze week over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Maatstaven
Van Nieuwenhuizen zegt dat de overheid veel doet om fraude en misbruik van uitkeringen in Nederland aan te pakken. Maar ook in het buitenland moet de overheid voorkomen dat geld weglekt.

De VVD stelt voor dat de regels voor bijstand op de BES-eilanden, de voormalige Nederlandse Antillen, worden aangescherpt naar Nederlandse maatstaven. ‘Het credo: “Er is geen werk” gaat op deze eilanden lang niet altijd op.’

Werklozen
Volgens Van Nieuwenhuizen zijn er ‘honderden uitkeringsafhankelijken’ op de eilanden maar is er nauwelijks toezicht of deze uitkeringen rechtmatig worden verstrekt. Het is voor de partij onacceptabel dat een grote groep werklozen er niets aan doet om aan een baan te komen.

De partij wil ook dat de uitkeringen van Nederlandse gevangenen in het buitenland vanaf de eerste dag van detentie stopt. Dit is al vastgelegd in wetgeving, maar gebeurt in de praktijk nauwelijks omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen gegevens kan uitwisselen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.