politiek

Bolkestein: ‘Halbe Zijlstra geschikte opvolger Rutte’

Door Eric Vrijsen - 16 januari 2013

VVD-coryfee Frits Bolkestein ziet in Halbe Zijlstra de opvolger van Mark Rutte. Eventueel komt ook Edith Schippers in aanmerking voor de functie van nieuwe VVD-leider en premier. Bolkestein zegt dit in weekblad Elsevier van deze week.

Het interview verschijnt bij gelegenheid van de publicatie van het eerste deel van Bolkesteins memoires. Elsevier zal de komende tijd wekelijks een deel publiceren.

De voormalig VVD-leider en Europees Commissaris hoopt een brug te slaan tussen historische gebeurtenissen en de politieke actualiteit.

Vijanden

In het interview met Elsevier bespreekt hij de ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ van Mark Rutte als VVD-leider en premier.

Bolkestein noemt het onvermijdelijk dat een minister-president teveel vijanden maakt. ‘Rutte is nog maar net begonnen aan zijn tweede termijn. Dus laten we dat maar even afwachten,’ zegt Bolkestein. ‘Dan moet er een opvolger zijn en daar hebben we Halbe Zijlstra voor. Ik vind Edith Schippers ook geschikt. Een uitstekende vrouw, die het klappen van de zweep kent.’

Samsom

Bolkestein prijst PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, omdat deze zich verre houdt ‘van het interne gerommel bij de VVD’ en zich loyaal opstelt in de coalitie.

Bolkestein in Elsevier: ‘Mark Rutte moet blij zijn dat Samsom op die plek zit. Samsom kan met straffe hand de PvdA-fractie leiden. Dat is nodig, want die PvdA-jongens zijn altijd lastig.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.