politiek

D66 en CDA willen parlementaire enquête over Fyra

Door Shari Deira - 22 januari 2013

Oppositiepartijen D66 en CDA pleiten voor een parlementaire enquête over de falende hogesnelheidstrein Fyra. Volgens de partijen is dat nodig om ‘de onderste steen boven te krijgen in dit rampdossier’.

Dat zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag. De politiek kan ‘het zoeken naar de oorzaak van deze ellende niet voor zich uitschuiven’. Een parlementaire enquête komt er voorlopig niet. Regeringspartij VVD is daar tegen en de PvdA vindt het nog te vroeg.

Debacle

CDA en D66 willen niet dat alleen de betrokken bedrijven onder de loep worden genomen, maar ook de rol van de overheid. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zegt dat de afgelopen jaren fout op fout is gestapeld en dat de politiek het debacle tot op de bodem moet uitzoeken.

‘Alles bij elkaar, de aanleg en het feit dat er al vijf jaar niet wordt gereden, loopt de schade in dit dossier in de miljarden,’ zegt De Rouwe. ‘Er zijn enquêtes gehouden over kwesties waar het om veel minder geld ging.’

Aanbesteding

De parlementaire enquête moet aantonen welke beslissingen de overheid heeft genomen bij het verlenen van het recht aan de NS om op het Nederlandse spoor te rijden. Ook willen de partijen duidelijk krijgen welke beslissingen zijn genomen over de aanbesteding voor de bouw van de treinen.

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt voorlopig niet vanwege technische problemen. De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS werken aan een intercity-verbinding om de Fyra te vervangen. De Tweede Kamer vergadert vanmiddag over de Fyra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.