politiek

Dijsselbloem: combineren van functies zal zwaar zijn

Door Shari Deira - 11 januari 2013

Het zal voor wie dan ook zwaar worden om de functie van minister van Financiën te combineren met het voorzitterschap van de eurogroep. ‘Dat het zwaar zal zijn, staat buiten kijf. Maar het kan wel. Wie het dan ook wordt, die zal het moeten doen.’

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën vrijdag in reactie op vragen over de opvolging van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep.

Leider

Hoewel de benoeming van Dijselbloem nog niet is bevestigd, zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlander Juncker opvolgt. Duitsland pleitte vooral voor Dijsselbloem als nieuwe leider van de vergadering van ministers van Financiën in de eurozone.

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat Dijsselbloem precies ‘in het plaatje’ past dat Nederland wenst voor een volgende voorzitter van de eurogroep. Er zijn volgens Rutte geen kandidaten voor het ‘belangrijke ambt’.

Oordeel

Rutte wilde niet speculeren, maar gaf wel een oordeel over Dijsselbloem. ‘Als Jeroen Dijsselbloem geen goede minister van Financiën zou zijn, dan was hij geen minister geweest. Hij voldoet aan alle kanttekeningen die Nederland plaatst ten aanzien van de beoogd voorzitter van de eurogroep.’

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden willen op 21 januari een opvolger kiezen voor Juncker, die het werk zeven jaar heeft gedaan. Juncker zei donderdag dat zijn opvolger een van de Beneluxtalen zal spreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.