politiek

Dijsselbloem: verlies op staatssteun aan banken

Door Arne Hankel - 03 januari 2013

De Nederlandse staat lijdt vanaf dit jaar verlies op de redding van de Nederlandse banken in 2008. De overheid betaalt meer rente over de miljarden waarmee ze de banken heeft gesteund dan het dividend dat de banken hiervoor betalen.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gezegd op een nieuwjaarsreceptie van de PvdA in Nijmegen. Zijn woordvoerder heeft een bericht hierover in De Gelderlander en enkele andere regionale kranten donderdag bevestigd.

PvdA-bijeenkomst

Dat Dijsselbloem het nieuws bekend heeft gemaakt op een partijbijeenkomst komt hem op kritiek te staan van CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. ‘Staat lijdt nu netto renteverlies op miljardensteun banken, meldt Dijsselbloem op receptie PvdA. Bijzondere manier om Kamer te informeren,’ twittert van Hijum.

Details

In 2008 investeerde de Nederlandse staat tientallen miljarden om enkele Nederlandse banken zoals ABN AMRO en ING overeind te houden.

Binnenkort stuurt Dijsselbloem een brief naar de Tweede Kamer waarin hij meer informatie geeft. Volgens de minister kunnen banken door de economische crisis minder dividend uitkeren aan aandeelhouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.