politiek

Excuses Wilma Mansveld voor achterhouden rapport

Door Shari Deira - 31 januari 2013

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Spoor) heeft donderdag haar excuses aangeboden aan de Tweede Kamer. Een belangrijk rapport over het aanbestedingsbeleid van ProRail heeft Mansveld te laat naar de Kamer gestuurd.

‘Dit alles had niet op deze wijze mogen gebeuren. Daarvoor bied ik u mijn excuses aan,’ zegt de staatssecretaris. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) moet zich nog verantwoorden in de Tweede Kamer.

Rapport

Mansveld zegt toe belangrijke stukken voortaan binnen zes weken na ontvangst te versturen naar de Kamer. Ze heeft naar eigen zeggen orde op zaken gesteld waardoor het niet nog eens kan gebeuren dat een belangrijk rapport niet naar de Kamer gaat.

De Tweede Kamer riep Mansveld ter verantwoording nadat een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport wel in de media verscheen maar niet naar de Kamer was gestuurd. CDA, D66 en PVV laten weten de excuses van Mansveld te accepteren.

Ongelukken

In het rapport concludeert de Inspectie dat de werkwijze van ProRail kan leiden tot vertragingen en mogelijk zelfs ongelukken.

Toen het rapport verscheen had Schultz de verantwoordelijkheid over openbaar vervoer. Dat pakket is in het nieuwe kabinet overgenomen door staatssecretaris Mansveld. Schulz zou wel opdracht hebben gegeven om het rapport naar de Kamer te sturen maar dat is niet gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.