politiek

FNV ruziet met kabinet: ‘Sociaal overleg is zinloos’

Door Jeroen Langelaar - 28 januari 2013

Volgens vakbond FNV frustreert het kabinet het overleg met de vakbeweging en de werkgevers over een akkoord. ‘We gaan voor herstel van vertrouwen in de polder. Dat is nodig om de economie weer vlot te trekken. Maar op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe.’

Dat zegt Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, maandag in de Volkskrant.

AOW-leeftijd

Heerts voelt zich niet serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen. Zo hekelt hij de aankondiging van het kabinet dat de AOW-leeftijd versneld omhoog gaat.

Ook waarschuwt hij dat het kabinet met het doordrukken van beleid het overleg over hervorming van de zorg, de arbeidsmarkt en de oudedagsvoorziening in de kiem smoort.

Duurzaam

‘Zo gaat dat niet,’ vindt Heerts. ‘Er wordt niets gedaan om mensen duurzaam langer te laten doorwerken, terwijl daar afspraken over zijn gemaakt. De flex-AOW waarbij je je AOW eerder kon laten ingaan, is verdwenen. En wat doen we met mensen die echt versleten zijn?’

In een reactie zegt minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zich niet in de uitspraken te herkennen. Volgens hem is er volop ruimte om te praten. De PvdA’ers roept vakbonden en werkgevers op snel met goede voorstellen te komen om de economie uit het slop te trekken en de werkloosheid aan te pakken.

Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) wil opheldering van Asscher over de uitlatingen van Heerts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.