politiek

Halbe Zijlstra tegen Nederlands referendum over Europa

Door Arne Hankel - 24 januari 2013

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet niets in een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. De Britse premier David Cameron kondigde woensdag in een toespraak een referendum aan over Britse deelname aan de EU.

‘We hebben het een keer gedaan en dat ging toevallig over de Europese Grondwet. Dat is zeer slecht bevallen,’ zei Zijlstra woensdagavond bij Pauw & Witteman.

Hervormen

David Cameron zei in zijn toespraak de EU zo te willen hervormen dat er ook macht kan terugvloeien naar nationale parlementen.

Zijlstra is het daarmee eens. Op een aantal gebieden zijn volgens Zijlstra taken bij Europa neergelegd die eigenlijk bij de lidstaten horen. Het is moeilijk om dat terug te draaien, aldus Zijlstra.

‘Daarom zijn we ook ontzettend blij dat Cameron deze discussie aangaat.’ Zijlstra zei dat de VVD het debat zelf al twee jaar voert.

Macht lidstaten

Volgens de VVD’er moet het kabinet met een lijst komen waarop staat op welke gebieden Europa nauwer moet gaan samenwerken en op welke gebieden juist meer aan de lidstaten moet worden overgelaten.

Zijlstra vindt het prima dat de EU zich bezighoudt met zaken als de interne markt, energie en vervuiling. Maar bemoeienissen rond studiefinanciering of de bijstand kan de EU zich niet permitteren. ‘Dan valt het draagvlak weg,’ aldus de VVD’er.

Euthanasie

Ook onderwerpen zoals euthanasie, abortus en het homohuwelijk moeten niet in de EU worden geregeld. ‘Dan gaan we er op achteruit,’ zei Zijlstra.

Mensenrechten moeten ook niet op het takenlijstje van de EU. Dat is een onderwerp dat in breder verband moet worden besproken, vindt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.