politiek

Kabinet wil vrouwenquotum EU afzwakken

Door Shari Deira - 24 januari 2013

Het kabinet wil het vrouwenquotum van de Europese Unie (EU) versoepelen voor beursgenoteerde bedrijven. Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is net als een meerderheid in de Tweede Kamer tegen het quotum.

Bussemaker wil zich houden aan het Nederlandse beleid, dat betekent dat 30 procent van de topfuncties moeten worden vervuld door vrouwen.

Bedrijven

De Europese Commissie bereikte in november een akkoord over hoeveel vrouwen een topfunctie moeten hebben in beursgenoteerde bedrijven. De besturen van grote bedrijven moeten wat de Commissie betreft voor 40 procent uit vrouwen bestaan.

Bussemaker vindt een quotum belangrijk maar als het percentage te hoog is, is er geen draagvlak voor. Het quotum zou in dat geval ook niet werken, zegt Bussemaker.

Bezwaar

Als het Nederland niet lukt om een soepeler quotum voor elkaar te krijgen, zal Nederland het vrouwenquotum van Brussel afwijzen. Tsjechië, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Zweden maakten eerder al bezwaar.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) zet zich al langer in voor een vrouwenquotum. Het kabinet is ook voorstander van een minimum aantal vrouwen in topfuncties maar vindt dit een nationale aangelegenheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.