politiek

Kamermeerderheid wil criminele infiltranten inzetten

Door Arne Hankel - 24 januari 2013

Een Kamermeerderheid wil opnieuw criminele burgerinfiltranten inzetten om de georganiseerde misdaad aan te pakken. De PvdA maakte donderdag bekend dat het bereid is criminelen hiervoor onder strikte voorwaarden te gebruiken. Coalitiegenoot VVD was al langer voor het inzetten van criminele infiltranten.

De Telegraaf meldt donderdag de koerswijziging van de PvdA.

Doorvoeren drugs

Sinds de zogeheten IRT-affaire, die begin jaren negentig speelde, is het gebruik van criminele burgerinfiltranten verboden. Bij deze affaire voerden infiltranten drugs door, onder de ogen van de politie.

De zaak leidde tot een parlementaire enquête en het aftreden van twee ministers.

Toetsing

PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat ‘de lessen van de IRT in het achterhoofd gehouden moeten worden’, maar denkt toch dat het inzetten van criminele infiltranten nuttig kan zijn. Zo’n kroongetuige kan zorgen voor extra bewijs.

De PvdA’er wil dat het middel alleen onder streng toezicht van justitie mag worden gebruikt. Het bewijs van de kroongetuige mag nooit het enige bewijs zijn. En vooraf moet er toetsing zijn door de rechter-commissaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.