politiek

Kamermeerderheid wil terug naar algeheel rookverbod

Door Jeroen Langelaar - 26 januari 2013

Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het opnieuw invoeren van een algeheel rookverbod in de horeca. Politici willen af van het gedoogbeleid dat het voor kleine caféhouders mogelijk maakt roken in hun kroeg toe te staan.

‘Het gedogen van roken in kleine cafés heeft een enorm sneeuwbaleffect veroorzaak,’ zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber tegen De Telegraaf.

‘Op steeds meer plekken zijn de asbakken weer op tafel gekomen. Wil het rookverbod effect hebben, dan werkt de uitzondering niet.’

Hoge Raad

Een Kamermeerderheid steunt de ChristenUnie daarin. ‘Ik ben blij dat het kabinet er nu werk van maakt,’ zegt PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens over een aantal anti-rookmaatregelen van het kabinet. ‘Wij zullen de ChristenUnie dan ook steunen als ze het algeheel rookverbod in de horeca willen herstellen.’

Het vorige kabinet besloot na een uitspraak van de Hoge Raad dat de kleine cafés worden uitgezonderd van het rookverbod.

De Hoge Raad bepaalde drie jaar geleden dat cafébazen die geen personeel hebben en een café dat niet groter is dan zeventig vierkante meter, zelf mogen beslissen of er gerookt mag worden.

VVD, PVV, SP en 50Plus willen dit zo houden, maar zij zijn met 73 zetels een minderheid in het parlement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.