politiek

Kamervragen over miljardensteun EU aan Egypte

Door Servaas van der Laan - 14 januari 2013

De PVV en de VVD eisen opheldering van het kabinet van premier Mark Rutte (VVD) over de miljardensteun van de Europese Unie aan Egypte. De EU maakt 5 miljard euro over aan Egypte om het democratiseringsproces te steunen.

De PVV kondigde zondagmiddag al aan premier Rutte mondeling aan de tand te voelen over de Europese steun.

Europawoordvoerder van de VVD-fractie Mark Verheijen liet zondagavond via Twitter weten schriftelijke vragen te hebben ingediend over de herkomst en de voorwaarden van de 5 miljard euro aan steun.

Democratisering

Zondag maakte de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bekend dat de EU samen met enkele financiële instellingen een bedrag van 5 miljard euro beschikbaar stelt om de ‘transitie naar democratie’ in Egypte te ondersteunen.

Volgens Van Rompuy heeft Egypte de steun hard nodig omdat door politieke onrust de democratie en economie onder druk zijn komen te staan.

Spanningen

Er zijn in Egypte nog altijd veel spanningen rond het regime van Moslimbroeder-president Mohamed Morsi, die zich steeds meer macht toe-eigent.

Ook zondag gingen Egyptenaren de straat op in de hoofdstad Caïro, na de omstreden beslissing van het gerechtshof om de strafzaak tegen oud-president Hosni Mubarak over te laten doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.