politiek

Minister Opstelten: hoge verkeersboetes zijn juist goed

Door Shari Deira - 15 januari 2013

Politiechef Hans Vissers is zijn boekje te buiten gegaan door te zeggen dat boetes voor verkeersovertredingen te hoog zijn. Vissers moet zich niet bemoeien met de hoogte van sancties, ‘maar alleen met de uitvoering en naleving ervan’.

Dat zei minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Veiligheid

Opstelten zegt dat hij bepaalt hoe hoog de boetes in Nederland zijn en niet de politie. Vissers had zijn mond moeten houden en de minister herkent zich niet in de woorden van politiechef. De hoge verkeersboetes zouden de veiligheid alleen maar ten goede komen.

Vissers zegt dat Nederland is doorgeschoten met de hoogte van verkeersboetes. ‘Ik merk dat onze collega’s echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden.’ Agenten vinden boetes van 200 tot 300 euro volgens Vissers ‘veel te veel’ en treden soms daarom helemaal niet meer op.

Sancties

De uitspraak van Vissers is opmerkelijk omdat hij als eerste binnen de politietop zich uitspreekt over de hoogte van boetes.

Eerder hebben de politievakbonden wel aangegeven hoe zij denken over de zware sancties. De hoge verkeersboetes zouden buitenproportioneel zijn in vergelijking met andere straffen voor andere overtredingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.