politiek

Nederland geeft militaire steun aan Fransen in Mali

Door Eric Vrijsen en Jeroen Langelaar - 16 januari 2013

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontstak woensdagavond in woede tijdens een Kamervergadering, nadat Jasper van Dijk (SP) suggereerde dat Nederland de oorlog in Mali wordt ‘ingerommeld’, en dat de gegijzelde Nederlander Sjaak Rijke daarmee extra gevaar loopt te worden geëxecuteerd door moslimextremisten.

‘Door te vluchten of laf te zwijgen wordt geen enkel land veilig,’ zei Timmermans fel. ‘We moeten ons teweerstellen tegen terroristen.’ De PvdA-minister beschreef Mali als ‘één groot terroristenkamp in wording’.

Nederlandse steun

De woordkeuze van Van Dijk lag gevoelig bij de PvdA’er, omdat de sociaal-democraten eerder altijd beweerden dat Nederland de Irak-oorlog was ‘ingerommeld’.

Timmermans noemde de opmerkingen van de SP’er Van Dijk ‘malicieus’. Van Dijk reageerde door te zeggen dat de minister niet zo stekelig moest doen.

Het kabinet-Rutte II heeft woensdag besloten militaire steun te verlenen aan de Franse acties in het Noord-Afrikaanse land. De steun zal bestaan uit transport van militaire goederen met Nederlandse Hercules-vliegtuigen naar de buurlanden Tsjaad en Senegal. Ook stuurt Nederland tankervliegtuigen zodat de Fransen hun gevechtstoestellen in de lucht kunnen bijtanken.

Ontwikkelingshulp

De Kamer steunde in meerderdeid de Nederlandse bijstand. Alleen de SP was uitgesproken kritisch. Wel uitten oppositiepartijen hun zorgen over de mogelijkheid dat de gevechtsacties zullen uitlopen op een zich jarenlang voortslepende strijd tegen de moslimextremisten.

Diverse fracties zeiden verbijsterd te zijn dat Nederland na het bewind in Mali veertig jaar lang ruimschoots van ontwikkelingshulp te hebben voorzien en honderden ontwikkelingswerkers te hebben afgevaardigd, totaal niet in de gaten had dat het land een broeinest aan het worden was van moslimextremisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.