politiek

Plasterk: ouders moeten kinderen beter opvoeden

Door Shari Deira - 17 januari 2013

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) roept ouders op hun kinderen beter op te voeden. Vaders en moeders verzaken te vaak, hetgeen geweld tegen hulpverleners en vrijwilligers in de hand werkt.

Dat zegt Plasterk donderdag in De Telegraaf. ‘Er is onvoldoende besef in de samenleving dat geweld niet acceptabel is.’

Opvoeding

De overheid kan eindeloos regels en straffen blijven maken om geweld aan te pakken, maar dat heeft geen zin zonder gedegen opvoeding. ‘De basis is wat iedereen thuis leert. Dat is als het goed is: “Gedraag je”,’ zegt Plasterk.

De VVD wil geweld tegen hulpverleners harder aanpakken. VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei na Oud en Nieuw nog dat het aantal geweldincidenten waarbij hulpverleners zijn betrokken ‘onaanvaardbaar’ is.

Plasterk is niet tegen een hardere aanpak maar ziet dat als symptoombestrijding. Het probleem begint volgens de minister bij het gebrek aan respect voor gezag en ouderen dat kinderen van huis uit meekrijgen.

Aangifte

Donderdag verschijnt een rapport over geweld tegen ambtenaren. Daaruit blijkt onder meer dat weinig overheidsdienaren aangifte doen van (verbale) agressie.

Plasterk benadrukt het belang van het melden van geweld. ‘De kern van ons beleid is dat het geweld en de kopzorgen die daarbij horen niet het probleem zijn van de overheidsdienaar maar van ons allemaal.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.