politiek

PvdA en VVD koersen af op botsing over asielbeleid

Door Arne Hankel - 31 januari 2013

Regeringspartijen PvdA en VVD koersen af op een botsing over het vreemdelingenbeleid. Volgens de PvdA zijn de regels voor gezinshereniging van vluchtelingen te streng geworden. ‘Het is volledig doorgeslagen,’ zegt PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib.

Het PvdA-Kamerlid zegt dat donderdag tegen dagblad Trouw.

Nieuw beleid

De PvdA stuurt aan op een conflict met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) en coalitiegenoot VVD. De VVD blijft achter het beleid voor gezinshereniging uit 2009 staan.

In 2009 scherpte toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) de regels voor gezinshereniging aan na vermoedens van fraude. Aanleiding was een explosieve toename van vooral Somalische aanvragen voor gezinshereniging.

Enorme gezinnen

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie deden buitengewoon grote gezinnen – ouders van begin dertig met vijftien kinderen-  aanvragen voor gezinshereniging.

Door de nieuwe wetgeving steeg het percentage afgewezen aanvragen tot boven de 80 procent, tegen 19 procent in 2008.

De PvdA heeft daar problemen mee. ‘Met dit beleid tarten we de fundamentele rechten van toch al getraumatiseerde mensen,’ zegt Arib. Zij wil dat Teeven de regels aanpast. Oppositiepartij CDA steunt de PvdA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.