politiek

Rutte roept op tot fatsoenlijk debat op internet

Door Shari Deira - 11 januari 2013

Een debat op internet mag stevig zijn, maar het kan het beste met humor, understatement en ironie worden gevoerd. Internetgebruikers moeten zich houden aan de grenzen van beschaving en fatsoen houden: ‘Een beetje chique zijn.’

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag naar aanleiding van de oproep van PvdA-voorzitter Hans Spekman voor een ‘beschavingsoffensief’ voor mensen die via sociale media bedreigingen uiten, anderen kanker en een langzame dood toewensen of zich racistisch uiten.

Kracht

Volgens Rutte gebeurt het ‘op te grote schaal’ en hij vindt het helemaal erg als het richting hulpverleners gebeurt. Het levert ook niets op, zegt de premier. ‘Ze schieten hun doel voorbij, je verliest de kracht van het argument. Dat domme gescheld slaat terug op de afzender.’

Rutte ziet niets in maatregelen maar roept op tot fatsoen. ‘Dit los je niet op met een instrument,’ zegt de premier.

Afvalputje

Spekman publiceerde donderdag op Facebook een aantal beledigende e-mails die hij had ontvangen. Volgens de PvdA-voorzitter wordt internet ‘steeds meer het afvalputje voor de Nederlandse samenleving qua gedrag’.

Het zou goed zijn als Rutte het voortouw neemt in een offensief om een beetje beschaving te brengen op het internet, zegt Spekman. Hij krijgt soms duizend hatemails in een maand via Facebook of Twitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.