politiek

Samsom wijst oproep EU-referendum van Wilders af

Door Shari Deira - 24 januari 2013

PvdA-leider Diederik Samsom ziet niets in de oproep van PVV-leider Geert Wilders over een referendum. Wilders heeft de PvdA opgeroepen samen met de PVV en de SP een referendum mogelijk te maken over de Europese Unie (EU).

De Europese verkiezingen in 2014 zijn volgens Samsom een uitgelezen moment om over de toekomst van Europa te stemmen.

Vraag

‘Volgens mij wordt hij op zijn wenken bediend,’ zegt Samsom over de oproep van Wilders. ‘De eerste week van juni 2014 stemmen we over Europa. Gelukkig niet alleen over de platte vraag “in of uit de EU” maar over de vraag “wat voor Europa wil je”.’

Samsom zei woensdag dat hij een referendum over de EU in Nederland wel zou aandurven, maar dat hij de Europese verkiezingen veel relevanter vindt. Dat was voor Wilders aanleiding voor zijn oproep om samen met de PvdA en SP een stembusgang te realiseren.

Economie

De Britse premier David Cameron zei woensdag tijdens zijn langverwachte toespraak over de Unie dat hij een referendum wil organiseren voor de Britten voor 2017.

Cameron zei vandaag dat een referendum de Britse economie niet zal schaden. ‘De redenen om in Groot-Brittannië te investeren, blijven hetzelfde. Elk pad dat je kiest, heeft natuurlijk risico’s maar het grootste risico ontstaat als je achteroverleunt in plaats van te proberen Europa te veranderen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.