politiek

SGP: geslacht niet bepalend bij selectie kandidaten

Door Jeroen Langelaar - 14 januari 2013

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) voegt een nieuw artikel toe aan haar Algemeen Reglement dat stelt dat het ‘geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten’.

Dat heeft de SGP maandag bekendgemaakt.

De partij geeft daarmee gevolg aan de uitspraak van de Hoge Raad, die in 2010 bepaalde dat de overheid maatregelen moet nemen tegen de SGP zodat vrouwen niet langer worden uitgesloten van het passief kiesrecht. Dit zou namelijk indruisen tegen het VN-vrouwenverdrag.

Juridische werkelijkheid

‘Op uitdrukkelijk verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken heeft het hoofdbestuur van de SGP zich grondig bezonnen op de consequenties van de voor de SGP negatieve uitspraak van de Hoge Raad,’ aldus een verklaring van de partij.

‘Het partijbestuur ziet zich genoodzaakt de juridische werkelijkheid te erkennen en het Algemeen Reglement dienovereenkomstig aan te passen.’

SGP-leider Kees van der Staaij noemt het ‘een wijs besluit in een netelige kwestie’. ‘Als beginselpartij willen wij (…) handelen binnen de grenzen van onze Nederlandse rechtsorde. Dat is ook een principiële keus. Wij zijn geen oproerkraaiers.’

Roeping van de vrouw

De partij wil het Algemeen Reglement zelf aanpassen om ‘een zwaarder wegende inbreuk op onze verenigingsvrijheid’ [door de overheid] te voorkomen.

Het beginselprogramma van de SGP, waarin staat dat het vrouwenkiesrecht ‘strijdt met de roeping van de vrouw’, zal niet worden aangepast. Dit is in overeenstemming met de uitspraak van de Hoge Raad, die meent dat de SGP haar opvattingen niet kunnen worden ontzegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.