politiek

VVD en PvdA: leden motorclubs niet bij de overheid

Door Shari Deira - 31 januari 2013

VVD en PvdA willen dat leden van motorclubs als Hells Angels en Satudarah niet meer bij politie, justitie en defensie mogen werken. ‘Als je je niet aan de wet houdt, moet je niet de wet willen handhaven.’

Dat zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff donderdag tegen RTL Nieuws.

Verschillende gemeenten hebben al aangegeven dat zij leden van motorclubs niet in hun personeelsbestand willen. Leden van de Hells Angels en Satudarah worden regelmatig in verband gebracht met criminele activiteiten.

Ontslag

De gemeente Amsterdam maakte eerder deze maand bekend personeelsleden te willen dwingen hun lidmaatschap van de Hells Angels op te geven. Als ze dit niet doen, riskeren zij ontslag.

VVD en PvdA willen dat de landelijke overheid dit ook gaat doen. ‘Als je lid bent van zo’n bende, hoor je niet bij de overheid te werken en moet je ontslagen worden.’ Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) zegt dat hij al bezig is met een inventarisatie.

Enkele weken geleden kreeg een lid van de Hells Angels een celstraf van acht jaar onder meer voor het plaatsen van een handgranaat onder een auto. Later bleek dat hij werkte bij de gemeente.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.